#9 Aan de slag

Aan de slag

Aan de slag met de toekomst, met Farid Tabarki.

Je bent nu bijna een toekomstdenker.

In de andere modules heb je geleerd wat het toekomstdenken inhoudt en wat er komt kijken bij transities. Dan is het nu tijd om tot actie over te gaan. In deze module leer je hoe je met verandering aan de slag kan.

Natuurlijk stellen we je eerst voor aan de expert die ons hier alles over kan vertellen.

Hier is Farid Tabarki, de oprichter van Studio Zeitgeist.

Laat het niet alleen over aan anderen!

Daar heeft Farid ook een duidelijke mening over.

Stapje voor stapje.

Elk van die bouwstenen waar Farid het over heeft, lijkt misschien heel klein, maar als je er genoeg bij elkaar legt staat er voor je het weet een muurtje. En misschien wordt dat uiteindelijk wel een kathedraal.

kathedraal

Dat is behoorlijk veel, hè?

Veel mensen onderschatten het effect van exponentiële groei omdat het begint met hele kleine stapjes. 1% per dag betekent op jaarbasis dus een vermenigvuldiging van 38x. Ditzelfde principe gaat natuurlijk ook op als je een klein aantal mensen overtuigt om met je aan de toekomst te werken, en je groep blijft groeien. Je hebt telkens meer effect, wat ook weer zijn eigen momentum krijgt.

Veel bewegingen die de wereld hebben veranderd zijn begonnen met kleine stapjes.

Bewegingen die door een klein aantal mensen zijn gestart noemt men ook wel grassroots-bewegingen.




Stuk voor stuk charismatische leiders.

Toch moeten we volgens Farid niet te veel aan heldenverering doen.

Niet één held.

Farid geeft heel goed aan dat de verbindingen tussen mensen veel belangrijker zijn dan de poppetjes zelf. In de verhalen die we vertellen komen transities vaak tot stand door één held. Dat is best een verschil met de verhalen die we net gelezen hebben over mensen als Mandela en Martin Luther King, waarin een collectieve strijd een belangrijke rol speelde. 

mandela

Maar meerdere schouders.

In de werkelijkheid zijn transities het resultaat van groepen mensen die bereid zijn hun schouders ergens onder te zetten. Als je de geschiedenis van grassroots bestudeert, kom je erachter dat de ‘grote leider’ van een beweging meer een soort woordvoerder is geweest en dat er tal van anderen minstens even belangrijk werk hebben gedaan en net zozeer leider zijn geweest. 

Het begint vaak in de wijk.

Zou jij ook in contact willen komen met buurtgenoten om het over de toekomst van jouw wijk te hebben?

We zijn allemaal ontwerpers van onze eigen levens en daarmee ook bezig met het vormgeven van de toekomst.

- Farid Tabarki 

Wat met kleine stapjes begint, kan heel groot worden.

En er valt binnen een jaar veel te bereiken. Maar het is ook zo dat de sportschool elk jaar in januari vol zit, en dat de diehards al in februari het rijk alleen hebben. Gelukkig hebben we hier ook handige tips voor je.

Tip 1: enthousiasme!

Wanneer je ergens enthousiast over bent, dan heb je meestal geen externe druk nodig om dingen te doen. Je hebt namelijk de hoop en overtuiging dat er iets moois kan worden bereikt. Dit maakt het makkelijker om vol te houden wanneer je obstakels tegenkomt.

Hoe je enthousiasme kweekt?

Om te beginnen met een positieve toekomstvisie. Mensen werken graag toe naar een hoopvolle toekomst in plaats van alleen maar tegen dingen te zijn.

Verbind je idee met menselijke waarden als rechtvaardigheid, vrijheid, gelijkheid of duurzaamheid.

Vier je overwinningen, ook als ze klein zijn.

Moedig persoonlijke betrokkenheid aan.

Tip 2: vergeet belangrijke zaken niet.

We hebben het drukker dan ooit. Hoe zorg je dat je tijd overhoudt voor belangrijke zaken? Voor een project of opdracht met een deadline die dichtbij is, twijfel je geen moment. In dit soort urgente situaties moet je snel op gang komen en al je energie in één keer inzetten. 

Voor de lange termijn werkt het anders. Voor verandering is het nodig om energie vast te houden. Geduld, verbeelding, een open blik en gewenste toekomstbeelden helpen daarbij. Het grote probleem is dat er elke dag ook andere urgente dingen op je pad komen die je aandacht vragen. 

Het beste moment om een boom te planten is 10 jaar geleden.

Het op één na beste moment is nu.

Het start met jou!

Als je één ding onthoudt, laat het dit zijn: Je hoeft geen Mahatma Gandhi of Greta Thunberg te zijn om het verschil te maken. Net zoals het knikkerseizoen begint met één kind dat aan zijn vriendjes voorstelt te gaan knikkeren, hopen wij dat jij jouw nieuwe vaardigheden gebruikt om onze gezamenlijke toekomst een beetje beter te maken.

Klaar voor de toekomst(en).

Hopelijk heeft deze cursus jouw ogen geopend voor de kracht van toekomstdenken. Je hebt geleerd out-of-the-box te denken, open te staan voor andersdenkenden en je verbeelding de vrije loop te laten. 

Doordat je je eigen aannames en beperkingen onder de loep hebt genomen, ben je beter uitgerust voor jouw toekomst, welke dat ook is.

Het begint vandaag.

De grootste stap is het toepassen van het toekomstdenken in de praktijk. Blijf kritisch naar jezelf en de wereld kijken. Omring je met mensen die je uitdagen nét even verder of anders naar dingen te kijken. 

agenda

En dan nu...

(...) tromgeroffel (...)

Je hebt het gehaald!

We zijn alweer aan het eind van De Nationale Toekomstcursus. Maar hier begint het pas, nu is het tijd om eropuit te trekken en samen te bouwen aan een wenselijke toekomst. Moedig andere mensen aan om zich ook wat meer met de toekomst bezig te houden. En wanneer je medestanders hebt gevonden, laat het dan vooral weten met de hashtag #toekomstcursus.

Hoera... wat goed. Je hebt het programma afgerond!