Er is in deze cursus al veel voorbijgekomen.
Van het denken in meerdere toekomsten tot en met het oprekken van je verbeeldingskracht.
Maar een belangrijke factor ontbreekt nog: de mens!
Want, veel mensen zeggen wel dat ze verandering leuk vinden. Maar in de praktijk kán dat anders uitpakken.
Menselijk gedrag wordt ook beïnvloed door technologie.
Sterker nog, onze houding (attitude) ten opzichte van technologie verandert door de jaren heen.
Soms lijkt het een doordenderende trein.
Stel dat je fel tegen de inzet van gezichtsherkenning bij demonstraties bent, dan lijkt het misschien alsof je hier niets tegen kunt doen. De koelkast en de drukpers waren toch ook niet te stoppen?
Bias.
Een vooroordeel of veronderstelling die ons denken beïnvloed, noemen we ook wel een bias. De status quo bias heeft Rabia in een eerder fragment uitgelegd. Deze (on)bewuste uitgangspunten beperken ons vermogen om na te denken over de toekomst.
Liever een vogel in de hand.
Een voorbeeld van bias is tijdspreferentie. Dat betekent dat we dingen in het nu belangrijker vinden dan dingen in de toekomst. Tja, dan kan het zomaar zijn dat je een extra marshmallow misloopt, of dat de belangen van toekomstige generaties niet worden meegewogen bij onze beslissingen.
Dat kan in theorie.
Maar als je dit soort verklaringen achteraf hoort, dan kan het best weleens om cognitieve dissonantie gaan. Ons brein doet namelijk keihard zijn best om onze woorden en daden op een lijn te krijgen. Als het niet lukt om de marshmallow te laten staan, dan overtuig je jezelf ervan dat het sowieso een goed idee was om die marshmallow te eten.
Blik in de spiegel.
Het is dus moeilijk om objectief te blijven wanneer we denken over de toekomst. Het maakt niet uit of je het hebt over je eigen toekomst, of onze gezamenlijke toekomst.
Alle begin is moeilijk.
Nu je bijna een echte toekomstdenker bent, vraag je je misschien af waar je moet beginnen om dingen in beweging te krijgen. Gelukkig is dat makkelijker dan veel mensen denken en kan wat klein begint verrassend snel groeien. Daarover gaat het in de volgende module.