Welke toekomst willen we? Met Derk Loorbach.
Sommige mensen zien het overschakelen van een benzineauto naar een elektrische auto als een transitie. Maar dat is welbeschouwd slechts een klein puzzelstukje in een veel groter geheel, namelijk van de energietransitie. In deze transitie staat de overgang van het gebruik van fossiele energie (uit bijvoorbeeld kolen, aardgas en olie) naar energie uit hernieuwbare bronnen (zoals zon en wind) centraal.
Als het goed is, doet jou dat denken aan de wenselijke toekomst die eerder in de cursus al voorbij is gekomen.
Na de Tweede Wereldoorlog zijn er nog lang tekorten en kan iedereen de schaarste aan voedsel zich nog goed herinneren. Het doel is dus om de voedselproductie te verhogen zodat er nooit meer honger is. Daarnaast is dit ook goed voor de economie.
Nederland krijgt daarbij geld en nieuwe technieken van de Verenigde Staten om landbouw op grote schaal mogelijk te maken. Er worden nieuwe machines gebruikt in de landbouw en akkers worden samengevoegd zodat er grotere stukken grond zijn die bewerkt kunnen worden.
Zijn we een aantal generaties verder en wordt zichtbaar dat het huidige systeem niet volledig houdbaar is. Er is inmiddels sprake van industriële voedselproductie met grootschalige bedrijven. De verbinding van landbouw en de effecten op de natuur en biodiversiteit blijkt lastig om in goede banen te leiden.
Is een doorlopend proces van innovatie waarbij succesvolle toepassingen van nieuwe technologieën de oude vervangen. Denk aan de opkomst van online streaming platforms zoals Netflix, HBO en Videoland. Hierdoor kan je films, programma's en series kijken waar en wanneer je maar wil. De meeste videotheken hebben deze ontwikkeling niet overleefd. En je hebt niet perse meer een televisie nodig; een smartphone, tablet of laptop werkt ook prima.
Met commons kan ook worden toegewerkt naar een duurzaam landbouwsysteem. Door als groep samen te werken aan oplossingen voor bijvoorbeeld de landbouw. Hierbij draait het niet om winst en privé-eigendom, maar juist om een stuk grond dat door de gemeenschap wordt beheerd.
In dit hoofdstuk kwam het volgende aan bod: